Keramiker, Iværksætter, Livsentusiast, underviser, Motivator

Som barn iagttog Helle Hansen byens keramiker og det var indgangen keramikken. Det var hele livsstilen der inspirerede hende og i dag lever Helle netop den livsstil, hvor håndværket, glæden ved at skabe og livet selv er et stort fællesskab.

Helle Hansen blev uddannet som keramiker fra Det Jyske Kunstakademi 1990 og har gennem tiden formet sit eget keramiske brand ’Helle Hansen’ hvor særligt hendes smukke svungne porcelænslamper og lysestager er kendetegnet. Helle har gennem sin karriere deltaget i kuraterede udstillinger, selv iværksat udstillinger, udsmykket med keramiske unikaværker, undervist i keramik.

Helle har et sublimt håndelag kombineret med kunstnerisk originalitet. Gennem hele sin karriere har Helle skabt fællesskaber med keramikken som udgangspunkt, men har gennem årene fundet mest glæde i at skabe sine egne produkter. Keramikken er som små praktiske kunstværker, til langvarig brug i hjemmet. Helle gør hverdagens glæder særlige og insisterer på nærvær i det simple. Keramikken er næsten et symbol på dette.

Citat: ”Det betyder noget at skabe brugsgenstande, der er smukke. Hvis du kommer til et veldækket bord, så er det som at blive taget kærligt om, det retter ryggen på folk”

Lerets egen natur er det kreative udgangspunkt, hvor formen og brændingen forvandles til små stykker sammenhængende natur. Helle arbejder med leret og tvinger det ikke i form, men mærker hvad formen vil. Det er en samtale mellem hænder og materialet. Man kan blot se på de poetiske porcelænsvaser i hvide enkle strimler der filtrerer lyset så smukt. De lader leret og lyset tale i deres enkelhed.
Helle er en livsgivende person og begejstrer sine omgivelser i sin væren og gennem keramikken. I særdeleshed har den smittende begejstring været tydelig i hendes lange undervisningserfaring.

I 1996 stiftede Helle ’Clay Art’ – Glas og keramik skolen i Århus og den lever stadig som del af Århus Kunstakademi. Her formede hun måden at undervise på. Helles særlige evne til at begejstre andre og se deres kunstneriske potentiale, kombineret med hendes gedigne håndelag, gør hende til en fantastisk underviser. For at kunne drive en skole og være underviser skal der meget glæde for faget og vilje til. Dette har Helle som en naturlighed og lethed.
Sidenhen har Helle været medstifter af det keramiske fællesskab Viktoria Ceramic Studio i København, med tilhørende undervisning. Det er en Keramikskole med kurser på alle niveauer og selvom man er nybegynder, kan man få et produkt mellem hænderne, der er glaseret og færdigt.

Amanda Betz